Nieuws:

De Fipel lamp

Nieuwe verlichting op komst , de FIPEL

De verlichting, op basis van veld-geïnduceerde polymeer elektroluminescente (FIPEL) technologie, geeft ook zacht, wit licht en  niet de gelige glinstering van tl-lampen en de blauwachtige tint van LED's.
De lamp is gemaakt van drie lagen van vormbaar wit-emitterende polymeer gemengd met een kleine hoeveelheid van nanomaterialen . Het kan ook gemaakt worden in elke gewenste kleur.

Deze nieuwe verlichting oplossing is ten minste tweemaal zo efficiënt als compacte fluorescentielampen (CFL) lampen en staan op gelijke voet met LED's.

Het is de bedoeling dat de lampen in 2013 in productie komen en voor de consument verkrijgbaar zijn.
Ook zal het productieproces veel goedkoper zijn dan de relatief dure LED verlichting

Bron: Wake Forest University

 

Leds

Werkingsprincipe:

Halfgeleider-materialen bestaan uit 4-waardige atomen. Dat zijn atomen waar in de buitenste schil 4 elektronen aanwezig zijn. In het materiaal bevinden de atomen zich in een kristal, een kristalrooster genaamd. In halfgeleider kristallen willen de atomen het liefst 8 electronen hebben in de buitenste schil. Dat wordt de octe-regel genoemd. Ze willen als het ware volmaakt worden zoals in een edelgasconfiguratie. Daardoor kunnen er zich altijd electronen verplaatsen langs de buitenste schil en overspringen van het ene naar het andere atoom. Door warmte ontstaat er altijd trillingen in het Kristal. Bij 1 op de 10¹º atomen ontsnapt er een electron uit zijn bindings-energie. Op de plaats waar hij was blijft dan een plaats over en dat wordt een gat genoemd. Bij een halfgeleider is het kristalrooster zodanig verontreinigd met andersoortige atomen, dat de electronen maar in één richting kunnen bewegen. Alleen op het p-n grensvlak kunnen dan electronen van het n-atoom in het gat van een p-atoom vallen. Door een spanning aan te leggen over de diode wordt dat proces continue.

Door de spanning op de diode zullen de vrije elektronen naar de positieve electrode worden getrokken en de gaten naar de negatieve electrode worden getrokken.
Of anders gezegd: Wordt er spanning over de diode geplaatst, dan zal de gatenstroom in het p-materiaal naar rechts gaan en zal de elektronen-stroom in het n-material naar links stromen.
Op het grensvlak ontmoeten deze stromen elkaar.
Daar ontstaat dus een tekort aan een elektron en een extra elekron. Dit elektron gaat vervolgens in het gat zitten. Het teveel aan energie wordt als licht uitgezonden.
Bij de plus-pool worden dus nieuwe gaten gevormd (elektronen afgestaan) en aan de min-pool worden de vrije elektronen overgedragen aan het n-material, waar deze vrije elektronen in de meerderheid komen.

 

 

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player